Hoši,v hospodě to nemá cenu !!

Co se jinam nevleze.
Odpovědět
Tyl
Mistr zvuku
Příspěvky: 410
Registrován: pon 09. kvě 2011 18:02:38

Hoši,v hospodě to nemá cenu !!

Příspěvek od Tyl »

Rozhovor s padělatelem alkoholu (kořalek – destilátů) z lihu a sava.

V hospodě už nepiju, říká

Poznámka k celému rozhovoru: V celém rozhovoru se mluví o úpravě denaturovaných produktů, vyrobených z etylalkoholu. Současná aféra – která vyústila do smrti řady lidí, není vyvolána úpravou etylalkoholu (jakkoli denaturovaného), ale metylalkoholu. Jedná se tedy o chemicky odlišný produkt, i když bohužel sensoricky (lidskými smysly) od etylalkoholu neodlišitelný. Metylalkohol pochází téměř ve 100% z dovozu

„Kořalky“ – tedy trestí chuťově upravené výrobky z etylalkoholu sice mohou mít řadu nepříznivých dopadů na lidské zdraví – od pouhého průjmu po nádorové bujení (rakovinu), ale tyto dopady nejsou většinou tak rychle zjistitelné a neodvratné. Ve většině případů nevedou k rychlé smrti nebo při nejmenším k těžkému poškození zraku (oslepnutí) konsumenta, jako požití metylalkoholu již v nepatrném množství - kolem 100 ml (dva malé „panáky“!!!

Praha - S rozhovorem souhlasil jen pod podmínkou anonymity. Roky se podílí

na miliardovém byznysu s nezdaněným alkoholem, zapojil se i do samotné

výroby falešného alkoholu vyráběného z denaturátu.

A po této zkušenosti říká: v hospodě už si nikdy žádný tvrdý alkohol nedám.

"Kdysi jsem pil metaxu, protože tu nikdo neuměl. Ale už to taky neplatí.

Jediné, co se načerno nevyrábí, jsou takové ty sladké likéry se smetanou, je

tam nízký obsah alkoholu a celkově se to nevyplácí," prohlašuje muž.

Tento rozhovor původně vznikl v rámci investigativního projektu o rozsáhlém

pančování lihovin pro české konzumenty. V souvislosti s tragickou událostí v

Havířově, kde tři lidé zemřeli po požití nekvalitní lihoviny a další skončí

s trvalými následky, vám Aktuálně.cz nabízí unikátní interview v repríze.

Umí tajné recepty?

Drtivou většinu z toho, co o alkoholovém byznysu říká šedá zóna, podporují i

zjištění soukromých detektivů, které si na zmapování černého trhu najali

renomovaní výrobci lihovin.

Jednoznačná shoda podsvětí a oficiálních míst panuje i v tom, že stát není

schopen proti daňovým únikům a podvodům s alkoholem účinně bojovat.

Jedna z mála věcí, v níž se přou, je to, zda lze dokonale zfalšovat alkohol

s tajnou recepturou. Likérky tvrdí, že to možné není.

Kampak na nás s bitrexem

A.cz : Jak moc je náročné z denaturovaného lihu vyrobit láhev alkoholu a

dostat to k lidem?

Nijak. Stát si myslí, že když do lihu nalije hořký bitrex nebo isopropyl,

nikdo to pít nebude. Ale od těchto příměsí lze denaturát snadno očistit.

Tisíc litrů denaturovaného lihu vyčistíte za hodinu a vyrobíte z něj

například 2,5 tisíce litrů čtyřicetiprocentní vodky. Celkové náklady vás

vyjdou na 30 korun za litr.

A.cz: Jak líh čistíte?

Jednoduše do toho nalijete cosi jako protijed, nejčastěji chlornan sodný. To

je ta chemie, kterou si lidé čistí bazény. Jde to i všeobecně známým savem,

ale to je zbytečně drahé. Pak se denaturát protáhne přes oběhové čerpadlo,

taky stačí to k bazénu, a nechá se to odstát. Odpad si stejně jako při

čištění bazénu sedne na dno a pak už odsajete čistý líh.

A.cz: Do jaké míry je takový líh zdravotně závadný?

Minimálně, pokud je správně vyčištěný a pokud ho ještě proženete přes vrstvu

aktivního uhlí. Jsou i takoví borci, kteří čistí líp než v lihovaru.

A.cz: A co tajné receptury?

Ale prosím vás. Na černém trhu si seženu esenci rovnou s návodem, v jakém

poměru to má být.

Vždyť jsme v Česku

A.cz: Pro začátek ale musíte někde sehnat denaturát, jak moc je to těžké?

Buď si ho přivezete třeba z Polska, nebo je to o známostech - můžete ho

získat například od spřízněného lihovaru. Nebo se můžete dostat i k čistému

lihu, opět z lihovarů. Ten vyrábí oficiálně vyrobené množství, na které má

povolení, a co má navíc, to prodá na černý trh.

A.cz: To lze ale přece kontrolou odhalit?

Kontrola? Vždyť jsme v Česku. Kdo vám tam přijde? A když už přijde,

garantuju vám, že oni už to budou dopředu vědět. V tomhle byznyse se točí

tak velké peníze, že není problém zaplatit kohokoli. A vím o řadě celníků,

co odešli ze služeb státu a teď se do kšeftu sami zapojili.

... a společně zbohatneme

A.cz: Co se děje s vyčištěným lihem, do něhož přidáte esence příslušného

druhu alkoholu?

Stočíte ho do lahví nebo do barelů a předáte dál. Odbyt už máte předem

zajištěn. Nikdo nedělá všechno od počátku do konce, to je příliš velké

riziko. Je to jako v té písničce: ten dělá to a ten zas tohle a společně

zbohatneme. Takže přijede odběratel a ten si to rozveze do hospod a obchodů.

Když pak přece jen nastoupí policie, usekne jen jednu část. A ta se dá

obratem nahradit.

A.cz: Ti hospodští nebo majitelé obchodů tedy ani nevědí, odkud ten alkohol

je?

Vzhledem k tomu, že to je často bez papírů a lacino, vědí, že jde o černotu.

Ale kdo za tím stojí, kdo to vyrábí, netuší. Maximálně znají svého

dodavatele.

Černý trh to jistí

A.cz: Láhve s alkoholem musí mít kolky. A pokud jde o pančování renomovaných nápojů, musíte mít etikety a často i typizované láhve. Jak tohle seženete?

Kolky se prodávají na černém trhu. Co se týče etiket a lahví: ty si

oficiální výrobci objednávají v tiskárnách a sklárnách. A tam vám nějakej

Franta Flinta vždycky otevře a vyveze, co potřebujete. Kde mají výrobci

jistotu, že ve dne tam nevyrábějí pro ně a v noci pak pro černý trh?

A.cz: Kdo jsou největší odběratelé takového alkoholu?

Z devadesáti procent to kupují Vietnamci, do tržnic a svých sítí večerek.

Z tepláků na Floridu

A.cz: Co by proti černému trhu zafungovalo?

Jedině snížení daní, DPH a spotřebky. Čím vyšší daně, tím vyšší úniky. Když

jsou daně vysoké, vyplatí se nám to. Kdyby se snížily, riziko už by za to

nestálo. A pak by zabralo, kdyby měl člověk pořád za zády celníka. Což je

utopie. Při způsobu, jaký funguje teď, stát postihuje jen ty chudáky, co si

vypálí pár litrů slivovice a prodají to svým známým. Na ty dosáhne, výš

výjimečně.

A.cz: Kolik procent představuje černý trh v byznyse s alkoholem?

Myslím, že to je tak padesát na padesát. Jsou v tom opravdu neuvěřitelné

peníze. A zbohatnou na tom často lidi, do kterých byste to vůbec neřekli.

Navenek vypadají jako chudáci, žijí na vsi, mají vytahané tepláky a sandály

a přitom koupili vilu na Floridě a jezdí tam v Bentley.

A.cz: Kde je v zemi největší koncentrace podvodů s denaturáty?

Nejvíc je to na severu Moravy a ve východních Čechách. Ale už se vozí čistit

dokonce i do Prahy. Na takovém Těšínsku je už trh přesycený a v Praze je

větší odpal. Taky to má tu výhodu, že jste ve větší anonymitě. Byť na malých

městech či vesnicích lze zase spoléhat na to, že se všichni znáte. Těžko vám

celník, co s vámi kamarádí od školy, zavře tátu za to, že někde čistí

denaturát.

Slovo profesora chemie

Co říkají falešní výrobci (jak "čistíme" denaturovaný líh)

Co říká expert (prof. Karel Melzoch, rektor VŠCHT v Praze)

Jednoduše do denaturovaného lihu nalijete cosi jako protijed,

nejčastěji chlornan sodný. To je ta chemie, kterou si lidé čistí bazény. Pak

se denaturát protáhne přes oběhové čerpadlo, taky třeba k bazénu, a nechá se

to odstát. A opět se stane to samé, jako když čistíte bazén: odpad si sedne

na dno. Pak už si jen odsajete čistý líh, přidáte aromata a hotovo.

Nejde o "skutečné" odstraňování denaturačních činidel z lihu, ale o

chemickou reakci (oxidaci), při které je přídavkem chlornanu (např. savo)

rozkládán bitrex (denatonium benzoát - hořká, chuťově odporná chemikálie) na produkty, které nejsou hořké.

Nicméně tyto rozkladné produkty zůstávají v lihu. Jde o aromatické dusíkaté

sloučeniny, které jsou obecně považovány jednak za potenciální karcinogeny,

(látky vyvolávající rakovinu) a za látky, které mohou vyvolat jak alergickou reakci zejména ve spojení s ethanolem, tak cíleně a nevratně poškozovat orgány v těle (játra, ledviny...). Takto "upravený" líh nelze ze zdravotního hlediska považovat za bezpečný, naopak na reakční produkty je třeba pohlížet jako na látky daleko toxičtější, než byl původní denatonium benzoát.

Pokud denaturát očištěný třeba od toho bitrexu ještě proženete přes

vrstvu aktivního uhlí a je správně vyčištěný, tak je zdravotně minimálně

závadný. Jsou i takoví borci, kteří čistí líp než v lihovaru... (říká padělatel)

Líh ošetřený přes aktivní uhlí může mít lepší kvalitu, v tomto případě bych ale nemluvil o snížení zdravotní nezávadnosti. Aktivní uhlí se obecně používá ke

"zušlechťování" lihu (např. při výrobě vodky) a je schopno zachytit řadu

látek. V tomto případě se ti "poctivější" podvodníci snaží zlepšit

senzorickou kvalitu lihu, aby ho mohli použít pro výrobu i méně aromatických

lihovin. V tuzemáku se leccos ztratí, ale ve vodce nikoliv. V řadě případů

líh použitý k denaturaci není lihem té nejvyšší kvality (velejemný, jemný,

neutrální), ale bude se jednat o líh technický, který sám o sobě nesmí být

použit pro výrobu potravin.

Zdroj : Aktuálně CZ - upraveno

Odpovědět