Tak, konečně jsem našel trochu času, abych mohl splnit dluh.
Chtěl bych vám popsat, jak probíhalo naše nahrávání dema s kapelou.
Vybavení:
PC i3, 4GB RAM.
zvuková karta EMU 02-04 192k/48b 2x in 4x out (jedna stereo auxová cesta)
Mix OV1
sada mikrofonu na bici, B52, B57, B58-A
Postup:
Bicí:
Hlavním problémem při minulém nahrávání byl zvuk bicích, kdy jsem měl k dispozici pouze analogový pult se základními korekcemi, bez dynamických procesorů a ve špatné místnosti. Proto jsem se tentokrát obrátil na digitální OV1, která mi všechny tyto možnosti nabízí.
Bicí jsme tedy vzali na 6 stop: kopák, snare top, snare botom, přechod, kotel, hi-hat, ride.
Aby bubeník slyšel klik z počítače a ještě i klávesy, připojil jsem výstup zvukové karty do pultu, kde jsem klik pouštěl přes AUX do sluchátek. Potom už mi nebránilo nic v náběru bicích do sterea.
Další nástroje:
Na další nástroje jsem omezil AD převod na možné minimum a všechny ostatní stopy se nahrávali přímo do karty -> počítače. EMU 02-04 (a všechny ostatní) mají překrásné převodníky, 113dB SNR na vstupu, 117dB SNR na výstupu, které se mi zvukově opravdu líbí. Moje verze zvukové karty má nicméně jen 1 mikrofoní vstup a druhý linkový, oba přepínatelné na linkové, nebo nástrojové:
Basa tedy šla přímo do karty, s následnou úpravou v DAW. Stejně na tom byli i klapky, které šly do sterea.
Kytara se nahrávala přes B57(crunch), druhá opět přímo do počítače (nezkreslené pasáže).
Na nahrávání zpěvů jsme měli B58-A, což je superkardiodní mikrofón s úzkou směrovou charakteristikou, ale jak to u superkardiod bývá a bude, bere zezadu. proto jsme sestavili velmi improvizovaná paraván na omezení odrazů.
Celou nahrávku jsem tedy měl nahranou stopu vedle stopy, což nám ulehčilo následnou práci s mícháním a doděláváním nedostatků.
Výsledek si můžete poslechnout zde, nicméně chtěl bych říct, že na míchání nebylo moc času, zejména kvůli škole a přípravě na opravdové studio.
http://soundcloud.com/zblebt/sets/side-effect/s-K3FKW
A tady ještě jako perličku, oficiální výsledek ze studia Šopy, za kterým stojí Standa Valášek, kterému velmi děkuji.
http://soundcloud.com/zblebt/sets/side-effect-promo/
Nahrávání dema
-
- Administrátor
Nahrávání dema
Jan Bednář, web admin. 774 317344
basa, zvuk, mix.
basa, zvuk, mix.
-
- Zvukař
- Kontaktovat uživatele:
Re: Nahrávání dema
Ahoj Honzíku... Tož..
Demo : pokud jsi to měl po stopách.. šlo si s tím vyhrát trochu víc.. Docela mě zarazil zvuk virblu (snare).. Trochu (dost v porovnání s virlem od Staně - ale asi šlo o jiné škopky) nepříjemný... Jinak to není až tak hrozné, jak to kritizuju... Jen bych asi ještě dal za uši zpěvačce... Artikulace, artikulace, artikulace a .... zase artikulace.. A mastering (nebudu se pouštět do křížku s kýmkoliv ohledně technického zpracování) - ten zpěv, jako vůdčí hlas skladby (myšleno v té první skladbě s textem) měl být opravdu vůdčí ... čili trochu víc vypichnutý, aby mu bylo rozumět... Abys to dobře pochopil - v momentě, kdy se začnu soustředit na to, co zpěvák zpívá, se nesmím snažit potlačit to ostatní jen proto, abych mu vůbec porozuměl... Ale jinak říkám - na práci na koleně - dobré...
Studio - Staňu znám /( i když jsme se léta neviděli a možná si ani nevzpomene ) ještě z doby, kdy studio bylo zatím jen jeho snem... A musím uznat, že si s tím pohrál pěkně.. Nevím, na kolik bylo spoléháno na smyčky, samply atd... Vzhledem k demáči bych to viděl na první kus z DEMA, kde se možná smyčkovala úvodní kytara.. Pokud ne, tak klobouk dolů... A nejen kytaristovi A neboj - je to jen mezi námi.. Já osobně bych to asi udělal, protože zahrát tolikrát po sobě jeden takhle rychlý riff... no co.. nejsme stroje.. V první skladbě pěkně dokreslil hlavní zpěv delayem... trefa..
Pro porovnání bych možná mohl jen hodit odkaz na naši neoficiální "kolenovku" ze zkušebny z podzimu 2010. (mixováno na Behringru PM3000, zkukovka M-Audio FireWire Solo, NTB ASUS A6KM, mikro - Shure SM58, bicí - Rolannd TD12 (čili elektrické), pobíráno po skupinách do sterea, následně smícháno a dohrán můj vokál a elektrika ). Celkově to zabralo cca 5h nahrávání a cca 5h dotáček, oprav a finálního mastengu... A neboj - sám vím, co by se s tím mělo udlěat ještě, ale už nebyly nervy... Ostrost, dynamika, čistota atp.
Skladba Derniéra : http://kapela-kumpani.cz/multimedia.html .
Můžeš taky (a nejen Ty) zkritizovat ...
Demo : pokud jsi to měl po stopách.. šlo si s tím vyhrát trochu víc.. Docela mě zarazil zvuk virblu (snare).. Trochu (dost v porovnání s virlem od Staně - ale asi šlo o jiné škopky) nepříjemný... Jinak to není až tak hrozné, jak to kritizuju... Jen bych asi ještě dal za uši zpěvačce... Artikulace, artikulace, artikulace a .... zase artikulace.. A mastering (nebudu se pouštět do křížku s kýmkoliv ohledně technického zpracování) - ten zpěv, jako vůdčí hlas skladby (myšleno v té první skladbě s textem) měl být opravdu vůdčí ... čili trochu víc vypichnutý, aby mu bylo rozumět... Abys to dobře pochopil - v momentě, kdy se začnu soustředit na to, co zpěvák zpívá, se nesmím snažit potlačit to ostatní jen proto, abych mu vůbec porozuměl... Ale jinak říkám - na práci na koleně - dobré...
Studio - Staňu znám /( i když jsme se léta neviděli a možná si ani nevzpomene ) ještě z doby, kdy studio bylo zatím jen jeho snem... A musím uznat, že si s tím pohrál pěkně.. Nevím, na kolik bylo spoléháno na smyčky, samply atd... Vzhledem k demáči bych to viděl na první kus z DEMA, kde se možná smyčkovala úvodní kytara.. Pokud ne, tak klobouk dolů... A nejen kytaristovi A neboj - je to jen mezi námi.. Já osobně bych to asi udělal, protože zahrát tolikrát po sobě jeden takhle rychlý riff... no co.. nejsme stroje.. V první skladbě pěkně dokreslil hlavní zpěv delayem... trefa..
Pro porovnání bych možná mohl jen hodit odkaz na naši neoficiální "kolenovku" ze zkušebny z podzimu 2010. (mixováno na Behringru PM3000, zkukovka M-Audio FireWire Solo, NTB ASUS A6KM, mikro - Shure SM58, bicí - Rolannd TD12 (čili elektrické), pobíráno po skupinách do sterea, následně smícháno a dohrán můj vokál a elektrika ). Celkově to zabralo cca 5h nahrávání a cca 5h dotáček, oprav a finálního mastengu... A neboj - sám vím, co by se s tím mělo udlěat ještě, ale už nebyly nervy... Ostrost, dynamika, čistota atp.
Skladba Derniéra : http://kapela-kumpani.cz/multimedia.html .
Můžeš taky (a nejen Ty) zkritizovat ...
-
- Administrátor
Re: Nahrávání dema
Jo, ja mel na michacku extreme malo casu (asi hodinu nebo 2) a ucel byl, aby byly slyset vsechny nastroje, zejmena kvuli nacviku do studia a zjisteni, jestli k sobe vsechny nastroje ladi. Na echa a podobne jsem pouzival "one knob" pluginy, kvuli zrychleni prace.
Jo, kdyby byl cas, tak se tam da udelat jeste spousta prace, ale znas to.
EDIT: vyrbl, jo, u stani se hralo na uplne jiny kousek z uuuuuuplne jine ligy. (cele bici)
Jo, kdyby byl cas, tak se tam da udelat jeste spousta prace, ale znas to.
EDIT: vyrbl, jo, u stani se hralo na uplne jiny kousek z uuuuuuplne jine ligy. (cele bici)
Jan Bednář, web admin. 774 317344
basa, zvuk, mix.
basa, zvuk, mix.