Nový směr digitálních mixů?

vovak
Mistr zvuku

Nový směr digitálních mixů?

Příspěvek od vovak »

Čau. Přeposílám sem diskuzi z Faceboku ohledva této novinky.
Jedná se digitální "mix" za 23 tisíc. http://www.audiotek.cz/product-52126-mackie-dl1608
Přepis FB:

• Digitální mixážní pult s ovládáním z iPadu
• 24-bitové A/D/A převodníky Cirrus Logic
• Počet kanálů: 16
• 16 mikrofonních předzesilovačů ONYX

Zdeněk Jirčík co jsi to zase koupil za drek?

Bohdan Ticháček Ještě nekoupil, ale asi koupím

Honza Švancer noo zajímavá hračka :) Jen mít ještě ten iPad k tomu :-D

Bohdan Ticháček Mackie 23.000,- Ipad 9.000,- na to co to umí je to dobrá cena. Ještě bych si to chtěl ošahat a vyzkoušet na place

Jiří Elger kolik auxů ?

Honza Švancer tak ty to asi využiješ :) já asi ne, ale tak na zkoušku bych to taky rád viděl.

Bohdan Ticháček ‎6 auxů

Jiří Elger Už jsem to rozbalil.Na demu Prodance to vyzkouším.

Bohdan Ticháček Na prodencu to ještě nemají ani na webu, já jsem ho našel na audioteku

Jiří Elger Ještě líp, zavoláme Šafovi, ať to doveze ukázat.

Bohdan Ticháček no to by bylo super

Jiří Elger Já viděl takto ovládanou AH T144, jeden i-pod na jevišti jenom na odposlechy, druhý i-pod v hledišti na venek. Paráda.

Bohdan Ticháček Asi do toho pujdu, ale jak říkám musím si to ošahat

Michaela Ticháčková To se mi líbí, to by bylo něco.....kdo má teď ten mega pult tahat :-(

Jakub Svozil covece kdyz bych delal furt to samy tak by to bylo fajn, ale predstava ze na tomhle rychle prezvucuju nejakou kapelu mne docela desi

Jirka Vovák To je fakt děsivé. Neumím si představit, že by s tímto zvukaři jezdili na kšefty.

Bohdan Ticháček No umí toho hodně. Asi to do budoucna bude nutnost. Na velký kšeft to nebude, ale 90% akcí se stim bude dělat v pohodě

Jirka Vovák- Bohdane já s těmi digitálními mixáky nemám dobré zkušenosti. A to se bavím o pultech iLive112 za čtvrt milionu, které toto již dřív uměli a s daleko luxusnějším ovládáním. Vždy, když zvučím přes digi mix, tak mě to hlavně nebaví. Není to už kreativní taková zvukařina. Postrádá to jakoby něco uměleckého. Zastánce digitálů řekne, že je to tím, že s tím neumímš apd., ale to jsou blbé kecy. Když koupíš za stejné prachy analog a digitál, tak ten analog ho vždy předčí rychlostí, jednoducostí i kvalitou zvuku. A veškeré možnosti digitálu to nepředčí.
Má to 16 vstupů, ale vidíš vždy jen 8.. ...Kup si raději jako základ nějaký analog + 10ti in -out zvukovku s noťasem a tam si napichávej do insertů a sendů či auxů co chceš. Možnosti neomezené a ten analog podvozek tě nikdy nezklame. Navíc to výjde i levněji.

Jiří Elger Jirka Krampera pracuje na analogovém pultu s digitálním řízením. Zvukově a pracovně analog, možnosti ukládání, řízení to je digitál. Jak znám Jirku Kramperu, tak to bude bomba.

Jirka Vovák Vím o tom. Osobně jsem hodně zvědavý, jak to vše vlastně bude vypadat.

Jakub Svozil podle mne ta cena bude pro normalniho cloveka nedostupna

Bohdan Ticháček Mackie 23.000,- Ipad 9.000,-

Bohdan Ticháček Dá se říct že je to nejlevnější digipult na trhu

Jakub Svozil ja jsem ted myslel ten kramperuv pult. jinak cena u tohohle bude odpovidat te uzitne hodnote

Bohdan Ticháček jo tak :-) to asi jo. Se dívám že se tu rozjela dobrá debata :-)

Jirka Vovák Ono je to v podstatě čistě jen zvukovka s mikrofonními vstupy 16 in/8 out. Nic jiného krom wifiny už tam není. Když si dáš do toho iPadu program jako Sonar, či Cubase apd. a k tomu dáš kvalitní více kanálovou zvukovku, tak to bude hrát asi i líp. Za 23 tisíc ty převodníky 16in/8out nebudou asi žádná sláva. Kde mají nějaké údaje o zkreslení, šumu, dynamice, samplovací rychlosti?

zblebt
Administrátor

Re: Nový směr digitálních mixů?

Příspěvek od zblebt »

Cau, no zrovna ja jsem na tenhle mix narazil uz pred par mesici a hodlam si ho koupit, do vlastnich rukou:

Predzesilovace jsou mackie ONYX, ktere uz osvedcili s jejich zvukovou kvalitou.

Je to navic strasne sexy prostredi na praci.

Neni to jen zvukovka, vypocetni vykon je v DL1608, stejne jako v iDR, program v iPadu je jen ovladaci rozhrni jako T112.

Wi-Fi v tom bohuzel neni. :) musis si dokoupit router.

EDIT: Cena vyjde dohromady s iPad (strasi, nebo prvni verze) do 30 000,- A to je na 16 in / 8 out se vsemi upravami na vsech kanalech docela bomba. :)

EDIT2: sonar ani cubase do iPadu nedostanes.
Jan Bednář, web admin. 774 317344
Obrázek
basa, zvuk, mix.

zblebt
Administrátor

Příspěvek od zblebt »

Obrázek
basa, zvuk, mix.

vovak
Mistr zvuku

Příspěvek od vovak »

Já teda nemám iPod, ale čistě jen orientačně: Je nějaký známý "volněji dostupný" multitrack software (Nuendo, Pro Tools,Magix) který by na iPodu běžel nebo je vše úmyslně či jen zatím nekompatibilní? Logic by tam běžet měl, ne? Výpočetní výkon by měl pro 16 stop stačit, ne? Já jsem zvyklý na starší Sonar5 a pokud to nepřeháním s pluginy, tak těch 16 stop zvládá i v reálném čase na jednojádru Pentium4. I když samozřejmě záleží záleží na zvukovce - kolik si sebere výkonu. 16 stop jsem naráz ještě nenahrával, takovou zvukovku nemám, ale míchal určitě i víc ( bez zmrazení).

vovak
Mistr zvuku

Příspěvek od vovak »

Kdybych si kupoval nějaký mix kolem 35 tisíc, tak určitě tento:
http://muziker.cz/analogove-mixpulty/mi ... 600-3.html
Má to i 6 Auxů a zabudocvané dva nezávislé efekty zní opravdu špičkově. Celý mix je zvukově skvělý a zatím nejlepší, co jsem kdy měl možnost testovat. Geniální jsou i zabudované 2 notch filtry u každého auxu, pro potlačení zpětné vazby a vůbec celková koncepce -ovládání je velmi příjemné. má to na vstupech i nějaký obvod, který zvuk ještě víc zpříjemní -jakoby prošel lampou (ale žádná digit simulace). Nějaký ten 4U rack s , přehrávačem dvěma DBX266, případně EQ do insertu si časem dokoupíš (pokud nemáš).

Já ho chci mít. :-)

zblebt
Administrátor

Příspěvek od zblebt »

iPad neni koncipovan jako nahrada notebooku / pocitace. Je to mobilni platforma, navic vyvijena Applem, takze zadne aplikace mimo AppStore se nekonaji.
iPad nechce byt notebookem, nechce aby do nej mohli uzivatele jakkoliv zasahovat a chce byt co nejjednodusi, hlavne proto aby se lehce prodaval a aby ho chteli vsichni bez omezeni pocitacove gramotnosti.

Jezdit na ksefty jenom se zvukovkou a pocitacem taky funguje, dukazem je treba Jan Safarik (audiopro) ktery svuj SAC (Software audio console) ridi pres program delany specialne na live pozadavky mixaze, protoze delat to v Cubase by me asi jeblo. V CR to tak dela vic lidi. Dalsi dukaz je vetsinou MACem rizeny iDR od Allen & Heath. Techto lidi je docela dost.

iPad pro vsechny tyto podovne aplikace NENI pouzivan na samostatne vypocty, protoze to by asi nestihal, hlavne by to nebylo stabilni.
Funguje ale vyborne na ovladani vsech digitalnich pultu, snad krome Soundcraftu, kteri hodne zaspali a predbehla je jak staricka 01V 96 tak Presonus.

Zminovanou Mackie si hodlam poridit zejmena kvuli temto vecem:
male akce, kde nepotrebuju nabrat cele bici, nebo kde nema kapela moc nastroju.
akce, kde potrebuju rychle zapojit a hrat
akce, kde je problem roztahnout parak
akce, kde by bylo z estetickych duvodu problemove postaveni mixpultu do salu.
akce, kde budu jezdit se svou (nebo jinou ale znamou kapelou) a budu pripraven na to, co se bude dit.

protoze:
Reakce na vazbu bude blba: musim prolistovat (posunem prstu nahoru nebo dolu) na spravny aux a pak jeste treba posunou obrazovku na jinou pozici faderu (napr z 2-9 na 8-16)
Budu mit o trochu pomalejsi zvukovku, nez jakou bych mel na analogu. Verim ale, ze ten rozdil bude tak maximalne 20-30% (2-5 minut)
Verim, ze i s timhle ale stejne budu rychlejsi nez nekteri zvukari v ceske republice, na ktere jsem narazil.
Uvidime, co zvuk, ale snad ty onyxy nebudou spatne. :)
Analogove pulty jsou super, digitalni pulty s rozhranim taky, tady budu muset hledet, na co saham, abych nesahal treba na jiny kanal nebo na jine damske koleno. :)

Ale hlavne si budu po koncerte s pivem honkat na baru o moc rychleji, nez kdybych zapojoval outboard a balil stanici mixpultu. :D
Obrázek
basa, zvuk, mix.

vovak
Mistr zvuku

Příspěvek od vovak »

Drobná poznámka: Ten Dynacord koupíš už i s deklem, takže ušetříš prachy za obal i čas s balením. Pokud potřebuješ korigovat dynamiku (jinak ti stačí jen ten mix), tak ten 4U rack jen s šesti či osmi trčícíma insert šňůrama je určitě sbalený v střízlivém stavu do tří minut. V nestřízlivém stavu je to minimálně souměrné se stavem alkoholu a rizikem pádu a zničení iPodu. I s těmito, ne až tak výjimečnými věcmi se u kvalitních mix pultů počítá , stejně jako s testy na náhodné vylití piva či jiné gořaly do mixu. Otázka , jestli těmito crash testy by prošel i iPad.
Kdy, že byla ta digitální revoluce? :-))

P.S.
Myslím, že mám opravdu už dlouholeté zkušenosti se zvučením vlastní kapely z podia (několika vlastních kapel různých žánrů). Tam je potřeba mít vše, co nejvíc jednoduché a rychlé. O případné vazbě se ani nebavím!!! Kdo by ji asi tak stáhl a jak rychle s tímto šíleným mixem? Já? - Zpěvák kytarista front man a zvukař s foukačkou na krku? Když tomu nikdo jiný v kapele nerozumí? Po třetí vazbě bych to asi rozšlapal. Většinou vítězí to nejjednodušší řešení, což určitě není případ tohoto "mixu" ve spolupráci s iPadem.

zblebt
Administrátor

Příspěvek od zblebt »

"vlastni kapelou" jsem nemyslel zvuceni z podia, ale kapelu, kterou jezdim zvucit delsi dobu.

Analog bude v tomto vitezit vzdycky, ale stejne to te mackie pujdu. :)
Obrázek
basa, zvuk, mix.

zblebt
Administrátor

Příspěvek od zblebt »

Tak jak se vám Mackie DL1608 líbil na Demu 4?

Mě se líbí o moc víc než ta OV1, jak jsme zjistili už mockrát na náměstí, 4 mikrofoní vstupy navíc by se jistě hodily, navíc odmutovat mikrofóny když děcka začnů zpívat....
Obrázek
basa, zvuk, mix.

zblebt
Administrátor

Příspěvek od zblebt »

Dneska sem mosel do Prahé a měl sem tam dvě hoďky volno, zajel jsem si teda na Prodance prodejnu a vyzkůšal tu hračku...

Aplikaci mám, že, ale z té nezjistím, jak to hraje, dostal jsem do ruky SM58 a sluchátka, abych si prozkoušel efekty a chování kompresoru, gate a docela dobré. :)
Všechno je to relativně lehce nastavitelné, reverby aj delaye se pod prstama dobře tvarují, jediný problém byl s gateovaným reverbem, který se musí hodně vybudit, ale jinak jsem docela spokojený, compresor fungoval super, šum převodníků tradiční, ale méně slyšitelný než u plně vybuzeného iLive, takže paráda.

Nevím, kdo máte zbytečných 27 tisíc, ale já je mít, tak už je po dnešku asi ani nemám. :)
Obrázek
basa, zvuk, mix.

Odpovědět