často je utopený zpěv,obzvláště když do toho jen kunkají

Odpovědět
Tyl
Mistr zvuku

často je utopený zpěv,obzvláště když do toho jen kunkají

Příspěvek od Tyl »

Hoši něco podobného jsem používal už u Zecka FMS a dělalo to divy. Věříte tomu?

Příspěvekod Poklop » 20 pro 2005 22:00
Na vytvoření prostoru u sólo vokálu používám často delay v sendu, kterej jde pak ještě do reverbu (v tom samym sendu). Udělá to prostor lepší než samotnej reverb. Je potřeba si s tím trochu pohrát, aby nebylo identifikovatelný, že tam je delay a působilo to jako prostor. Další výhodou je, že i některý horší reverby s tímhle znějí v pohodě :-)
--=( Powercore X8, Onyx 1620 FW, Genelec 8030 + sub )=--

blazekrom
Zvukař

Re: často je utopený zpěv,obzvláště když do toho jen kunkají

Příspěvek od blazekrom »

Já bych tomu věřil, nějaké to spozdění, určitě můžepomoct s kombinací s reverbem, ale rád si to vyzkouším. Určitě je důležité vhodné nastavení spoždění a reverbu.

vovak
Mistr zvuku

Re: často je utopený zpěv,obzvláště když do toho jen kunkají

Příspěvek od vovak »

Ten borec, co to píše si pravděpodobně plete pojem Hall a Reverb a ten Delay dává před Hall. Samotný Reverb je už to, co tady popisujete.
Dnes už je téměř na každém Reverbu parametr "Pre-delay". Tím se nastavuje čas mezi přímým signálem a spuštěním prvních odrazů. Čili toto je řešené už v samotném efektu "Reverb", tak proč cpat do řetězce další procesor? To má snad význam u Hallů (pružinový, tyčový apd.), ale Reverb jako takový už s tím počítá.
Určitě bych ale nedával na hlavní zpěv nějaký větší Pre-delay. Obzvláště když do toho jen kuňkají. U rychlých věcí už vůbec. Aby byl zpěv hutný, sytý a posazený dopředu, musí být časy dozvuku i Pre-delay spíš co nejkratčí. Například u mého celkem levného Reverbu Lexicon MPX200 mám i možnost Pre-delay natapovat do rytmu, což pak vyzní většinou nejlíp.

Odpovědět