Otázka do fóra:
Když zapojíš několik třeba basových beden (bez pasivních výhybek) paralelně na jeden koncák -všechny hrají frekvenčně stejně, jako by tam byla jen jedna.
Co se ale stane s frekvencí jednotlivých kompaktních (dvou, tří pásmových) pasivních boxů, když je zapojíš paralelně na jeden kanál koncáku?
Podle mně se pasivní výhybky navzájem budou ovlivňovat (zvýší se strmost filtrů apd..) a frekvenčně z každé jednotlivé bedny půjde jiný zvuk než, kdyby byl zapojen jen jeden kompakt. Je to tak?
Tím ale nechci říct, že to automaticky vždy povede k horšímu celkovému zvuku, protože z vlastní zkušenosti můžu potvrdit, že jsem měl 2+2 různé dvoupásmové boxy. Každý box by jiný tvarově (litráží), každý měl úplně jinou výhybku a jiné repráky. Jediné společné co měly tak ohmy a výkon. Samostatně každý ten pár beden hrál trošku jinak a tak nějak průměrně, ale když jsem ty bedny propojil paralelně (2 různé boxy na jeden kanál zesilovače), hrálo to líp (hlavně basy). Ale to byla asi spíš náhoda ne?
Naděláme třeba trošku chybu, když zapojujeme odposlechy - každému jeden, a tu si na lepší kapelu smyslíme, že zpěvákovi zapojíme paralelně dva na jeden kanál koncáku? Že bychom pak u takto paralelního odposlechu měli znovu udělat i eqalizaci?
Paralelně spojené boxy s pasivní výhybkou
-
- Mistr zvuku